Schiet jij tekort bij emotionele klanten?

Anneke werkt als outplacementbegeleider in Apeldoorn. Ze begeleid Margot. Margot is haar baan verloren en moet op zoek naar een andere baan. Margot is één brok emotie. De tranen  stromen afwisselend als zoutwatervisjes of als watervallen over haar wangen. Met het verliezen van haar baan komen blijkbaar ook andere verliezen boven. In het begin kan Anneke hier goed mee omgaan. Maar als er na een paar maanden nog steeds geen enkele verbetering in zit, raakt Anneke gefrustreerd.

Ze begint steeds meer op te zien tegen de gesprekken met Margot. Als ze haar weekplanning door neemt en Margot’s naam ziet, voelt ze al weerzin. ’s Nachts ligt ze in haar bed te malen. Ze weet niet goed hoe ze hiermee om moet gaan. ‘s Ochtends, op de dag zelf, voelt ze een druk op de borst en een bal in haar buik. ‘Keer op keer dezelfde riedel, dezelfde scenes.’  Ze weet niet langer wat ze moet zeggen of doen om Margot verder te helpen. Ze weet één ding wel: zo kan het niet verder!

Professionele hulp

Anneke stuurt Margot door naar de bedrijfsarts, die een psycholoog inschakelt. Maar ook de psycholoog lukt het niet om het tij te keren. Praten helpt Margot niet verder. Uiteindelijk krijgt Margot medicatie. De medicatie doet zijn werk, maar lijkt ook alle leven uit Margot te halen.

Een passende kortdurende opleiding?

Anneke kan het niet uitstaan dat ze haar klanten in dit soort situaties niet verder kan helpen en gaat op zoek naar een opleiding. Uiteindelijk vind ze een methodiek die werkt met oogbewegingen: Integral Eye Movement Therapy, kortweg  IEMT genoemd. De ondertitel is ‘creating change in the blink of an eye’. Dat spreekt haar wel aan. En héé, dat is fijn, het is in vijf dagen te leren!

Anneke volgt de opleiding tot IEMT-coach. Tijdens de opleiding ervaart ze zelf dat emoties en gevoelens verdwijnen als sneeuw voor de zon door de oogbewegingen. Ze raakt zo mooi van haar eigen frustratie, machteloosheid en druk op de borst af die ze heeft als ze klanten niet verder kan helpen.

Als het onderwerp verwerkingsproblematieken aan bod komt, zijn haar oren gespitst: hier komt ze voor! En wat blijkt: de herinnering die steeds rond blijft spoken, is slechts een fragment uit de ervaring. Een fragment dat gaat over een gevoel van schuld of schaamte over de eigen rol. Nooit over de omstandigheden! Dat is een mega eye-opener! Anneke leert hoe ze anderen kan helpen met het loslaten van een herinnering.

Opgelucht en bevrijd

Enthousiast door haar eigen ervaringen neemt Anneke na afloop van de cursus meteen contact op met Margot. Margot wil graag van haar slechte gevoel af. In een sessie lukt het om zowel de herinnering als de emoties los te laten. Margot stap opgelucht en bevrijd weer naar buiten. En Anneke voelt zich als een kind zo blij met dit mooie resultaat. Dit is waar ze het voor doet!