Net als bij iedere diersoort is ook bij mensen ca. 20% hoog sensitief. Er zijn evenveel mannen als vrouwen hoog sensitief. Biologisch gezien heeft dit een functie: de soort beschermen tegen gevaar. Om dit te kunnen doen moeten ze helder kunnen zien, voelen, horen, weten, leren van elke ervaring. Ze zijn omgevingsbewust, gevoelig voor sfeer, alert op gevaar. Ze merken meteen op als iets niet is hoe het hoort te zijn. Ze voelen zich verantwoordelijk iedereen in hun omgeving.

Kenmerken van Hoog sensitieve personen (HSP) volgens Elaine N. Aron

Elaine N. Aron is een psychotherapeut die sinds 1992 onderzoek doet naar hoog sensitiviteit. Ze publiceerde verschillende wetenschappelijke artikelen en boeken over Hoog sensitiviteit. Zij stelde een aantal kenmerken op van HSP-ers:

  • Dieper en intenser verwerken van info: leren van elke ervaring, anticiperen op de toekomst; meer verbanden leggen, breder denken
  • Overprikkeling als gevolg van grote hoeveelheid aan zintuiglijke input die binnenkomt;
  • Emotionele reactiviteit en empathie; niet alleen weten wat een ander voelt, maar het ook voelen
  • Sensibel voor subtiliteiten.

Het echte talent van HSP-ers

Professor dr. Elke van Hoof heeft de afgelopen jaren grootschalig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hoog-sensitiviteit. Uit dit onderzoek blijkt dat HSP-ers  informatie dieper en intenser verwerken. De filtering van informatie ontbreekt; alle informatie wordt verwerkt. Dit is te zien op fMRI scans waar bij de HSP-ers meer hersengebieden oplichten bij bepaalde opdrachten dan bij niet HSP-ers. Haar conclusie is dat HSP-ers anders denken dan niet-HSP’ers.  Hun echte talent is dat ze meer kunnen met dezelfde informatie: ze denken complexer, zien eerder patronen en leggen verbanden waar anderen ze nog niet zien. Ze geeft aan dat overprikkeling en emotionele reactiviteit zijn geen standaard eigenschappen zijn van de HSP-er. Het vooroordeel dat HSP-ers hooggevoelige watjes mag dus van tafel!

Herken jij je in de eigenschappen van de HSP-er? Begeleid jij mensen die hoog sensitief zijn?

Dan herken je vast ook al een aantal patronen die vaak voorkomen bij HSP. Patronen die niet altijd even gezond zijn. Zoals perfectionisme, veel moeten, angst om te falen, de overtuiging niet goed genoeg te zijn, intense betrokkenheid, verantwoordelijkheid voor alles en iedereen, het overnemen van de gemoedstoestand van anderen, geen ‘nee’ kunnen zeggen.

Wil jij het talent van de HSP-er of je eigen talent tot zijn recht laten komen?

Dan is het zaak om wat te doen met deze patronen. Ze staan namelijk het gebruik en de ontwikkeling van het talent in de weg. Ook zijn ze een risicofactor voor een burn-out.

Als bevlogen Integral Eye Movement Therapy opleider en HSP- er, ontwikkelde ik de module IEMT bij HSP, stressreductie en preventie burn-out. Hij is als vierde dag toegevoegd aan mijn IEMT-practitioner. Je leert er hoe je met IEMT stress kunt reduceren en -als het nog kan- een burn-out kunt voorkomen.

Geinteresseerd?

Volg mijn blogs, lees verder op mijn website of kom naar een van de gratis kennismakingsworkshops, waar je IEMT ook kunt ervaren. Informatie hierover vind je op https://www.iemt-training.nl/opleidingen/

IEMT-training | Anne ten Brinke  leidt coaches, psychologen en therapeuten op die worstelen met emotionele problematieken van hun cliënten. ‘In 4 dagen leer ik je een krachtige oogbewegingsmethodiek voor stressreductie, verliesverwerking, traumabehandeling en persoonlijke groei. Zo breng jij verlichting bij je cliënten. In veel gevallen sneller en effectiever dan je ooit had durven dromen…’

De opleiding van IEMT-training is geaccrediteerd door SNRO (Stichting Nederlands Register Opleidingen) als hbo conform bij/nascholingsaanbod  voor de integrale en complementaire gezondheidszorg