IEMT of EMDR?
IEMT staat nog in de kinderschoenen, maar je wordt er oh zo blij van!
Er komen best wat vragen en verzoeken over de verschillen en overeenkomsten tussen EMDR en IEMT. Het zijn beide methodieken waar met oogbewegingen wordt gewerkt om verandering te creëren. Wetenschappelijk is aangetoond dat het werken met oogbewegingen effectief is. IEMT werkt ook met oogbewegingen. Het verschil is dat IEMT rechtstreeks met het gevoelssysteem werkt en naar de eerste keer teruggaat, naar het moment dat dit gevoel ontstaan is. Je hoeft dus niet eerst pratend met je cliënt te zoeken naar de kern van het probleem.
De transformerende werking van IEMT
Vanuit een trigger in het heden werk je met behulp van vragen terug naar de kern van het probleem (imprint). Dit is het moment waarop iemand heeft geleerd zich zo te voelen of te zijn. Door op deze herinnering oogbewegingen toe te passen instrueer je het brein om breder te kijken, en anders te denken en te voelen als het om deze herinnering gaat. Er ontstaat er meer afstand, de herinnering wordt vager, en de emotionele lading verdwijnt. De herinnering wordt geneutraliseerd opgeslagen in het geheugen en zal niet langer impact hebben op het heden. Het brein heeft geleerd om op een andere manier te voelen of te zijn.
 

IEMT bij PTSS
IEMT heeft een speciaal behandelprotocol voor post-traumatische stress waarbij de cliënt niets over de inhoud hoeft te vertellen. Hierdoor kan snel en effectief gewerkt worden met de gevoelens, beelden en geluiden waar iemand last van heeft. Een groot voordeel van deze werkwijze is dat de cliënt niet de hele ervaring opnieuw hoeft te beleven. Dit is zeker bij traumatische ervaringen prettig voor zowel cliënt als coach/therapeut.

IEMT voor persoonlijke groei:
Met IEMT kun je ook werken op identiteitsniveau: identiteitsdelen die stil zijn blijven staan in ontwikkeling worden weer in ontwikkeling gebracht. Denk hierbij aan thematieken als ‘Ik ben ver van mezelf verwijderd’ of ‘Ik ben mezelf kwijt. Daarnaast is het mogelijk om aan het zelfbeeld te werken. Overtuigingen als ‘ik ben niet goed genoeg, ik ben een nul, ik ben zwak, ik ben dom’ zijn vaak gemakkelijk te neutraliseren.

NB: IEMT werkt voor veel mensen, niet voor alle. Het uitgangspunt blijft daarom: ‘onderzoek of het werkt!’

EMDR

IEMT

Werkt met oogebewegingen, tapjes en geluidjes. De oogbewegingen zijn veelal horizontaal.

Werkt met oogbewegingen en fysiologie. Oogbewegingen hebben meerdere lijnen en zijn breder dan bij EMDR. De focus op het lichaam helpt om doelgericht verandering te faciliteren.
Met name en speciaal ontwikkeld voor traumabehandeling. EMDR benadert één trauma per keer. Ontworpen om verlichting te brengen bij mensen met complexe meervoudige traumatische problematiek. Ook geschikt voor stressreductie, burn-out preventie, angst, depressie, PTSS, emotioneel welzijn en persoonlijke groei.
Door gesprekstechnieken op zoek naar de kernherinnering. Vaak is herbeleving of het verhaal over de herinnering nodig voordat behandeling kan plaatsvinden met de oogbewegingen. In verbinding met een gevoel waar iemand in het heden last van heeft, steeds terug naar de 1e keer met dit gevoel (imprint) Met oogbewegingen  verwerken/oplossen van het gevoel en intergratie van positieve inzichten. Zonder de inhoud van de herinnering te vertellen.
Bij restant gevoel volgt een herhaling van oogbewegingen steeds bij dezelfde herinnering. Herhaling met alle associaties en gevoelservaringen tot alle imprints zijn opgelost. Snel en efficiënt meerdere herinneringen in één sessie.
Na een EMDRsessie moet de cliënt rekening houden met bij- en nawerken zoals duizeligheid, misselijkheid of hoofdpijn. Een IEMTsessie heeft in de regel weinig tot geen bij- of nawerkingen.
Oogbewegingen binnen het EMDR protocol zijn wetenschappelijk bewezen effectief bij het behandelen van trauma’s. IEMT is vrij nieuw en nog niet evidence based. De associatie van IEMT practitioners streeft naar beroepserkenning.